Over zomermarkten

De laatste maandag zomermarkt alweer. Het blad van de bomen is hardgroen geworden en in de vroege ochtend en de late avond is de lucht alweer heiig. De zomer loopt op z’n end en de schoolvakanties zijn deze week voorbij. Zoals je op de foto ziet is ook de grootste drukte op de markt rond de kerk voorbij.

foto: Tristan van Eerden

Even een mooi moment om stil te staan bij de herkomst van het woord ‘markt’. Zowel het woord ‘markt’ als het woord ‘merk’ komen van het Latijnse mercatus, waarin we ook het Engelse merchandise (handelswaar) herkennen. De markt als openbare handelsplaats, de straat of het plein waar handelaren hun koopwaar aan hun klanten verkopen. Het mogen organiseren van een (week)markt was vanaf de middeleeuwen een recht. Het vergunnen van marktrecht was voorbehouden aan de heer, zonder marktrecht mocht een dorp of stad dus geen markt houden. Het verkrijgen van marktrecht is vaak een teken dat een bepaalde plaats een bepaalde omvang heeft bereikt en versterkte het de economische functie van die plaats. Zelfs zozeer dat een stad of dorp er zijn bestaansrecht aan ontleende.

Diever had ooit een grote paardenmarkt, die bekend was in het gehele noorden en waar kooplui uit het buitenland soms honderd paarden tegelijk kochten. Ook was er een schapen- en een geitenmarkt, die op de Brink werd gehouden. Volgens het Deevers Archief vertelde Arend Trompetter: “Deze markten waren altijd hele feestdagen voor het dorp. Bij de kerk stond een draaimolen en een Kop van Jut. Maar het was allemaal geen pais en vree, want als een jongen uit een ander dorp met een Dieverse uit wilde, kostte hem dat een kruik jenever van tachtig cent. Het ‘glaasje op, laat je rijden’ was er niet bij, want iedereen moest lopen.”   

Nog veel meer staat in het Deevers Archief op het internet adres: www.dieversarchief.nl. Zo lees ik daar dat links en rechts van de Bosweg betonnen palen en buizen te zien zijn. Aangevoerde paarden en koeien werden aan de buizen vastgebonden. De paardenmarkt werd aan de rechterkant van de Bosweg gehouden. De koeienmarkt werd aan de linkerkant van de Bosweg gehouden, zeg maar rond de eendenvijver.

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.


Geplaatst

in

door

Tags: