Verleden week vroeg een automobilist van een grote SUV mij of er een bedrijf in de buurt zat die keukens op maat kon maken. Die is hier volgens mij niet en de man was hevig teleurgesteld, want hij had achterin de auto een geannuleerde bestelling van nieuwe rvs pannensets en twee dozen met koksmessen. Hij zat er mee in z’n maag want nu moest hij die terugbrengen naar Solingen (D). De zending betrof twee uitgebreide pannensets voor elektrische kookplaten en ceramische koksmessen. Hij had hierover contact met zijn baas gehad en het terugbrengen kostte meer dan de restwaarde van die bestelling. Hij wilde deze twee pannensets en twee sets koksmessen liever weggeven dan ze ergens dumpen. Hij wist het gesprek zo te draaien dat hij mij wel een geschikte peer vond en of het niets voor mijn kinderen was of buurjongens of neefjes, of…. Ik mocht ze gratis hebben. Tsja, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Later kwam de aap uit de mouw. Er zat ook nog een cassette van edelstaal bij. Al pratend had de man al vier dozen (2 pannensets en 2 sets koksmessen) binnen neergezet. Daarna kwam de cassette met bestek van edelstaal, uit Solingen. Of ik daar wel van gehoord had, een uiterst betrouwbaar merk dat stond voor kwaliteit. Echter, daarvan had zijn baas zogenaamd gezegd dat er nog een kleine vergoeding voor betaald moest worden € 800,00. Nieuwwaarde van de cassette was zo’n € 1.400,00. Toen ik zei dat dat wel erg veel was voor mijn AOW-tje, kreeg hij medelijden en als ik het contant wilde betalen, kreeg ik de hele bubs voor het luttele bedrag van € 500,00. Zijn baas zou dat niet leuk vinden, maar hij zou dat wel gladstrijken bij zijn baas.

Nadat ik er twee seconden over nagedacht had en hem feestelijk bedankte voor zijn genereuze aanbod pakte hij resoluut zijn hele handel op en vertrok met gezwinde spoed.

Dit alles ter leering ende vermaeck. Overigens heb ik zijn visitekaartje bewaard en van dit voorval een melding bij de politie gedaan.

Jan H. Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.