Het woei zo hard dat het wel storm leek. Maar dat kon je ook wel zien, want de wieken van de molen hadden er flink de vaart in. Dat snapte ik wel want de heer Mellenberg had het vroeger al eens uitgelegd: “dat komt door het graan.”. Als ik me zijn betoog goed herinner begon dat er mee dat de natuurlijke toestand van graan eigenlijk meel is. Mellenberg was op een nacht met  graankorrels in de hand naar de molen gegaan om dat uit te proberen door een korrel op de molensteen te leggen. Met een takel liet hij de bovenste molensteen zakken zodat de graankorrel klem kwam te zitten tussen de twee molenstenen. Toen kwam het bijzondere, het wonder der natuur. Om meel te worden begon de graankorrel tussen de twee stenen te wentelen. Met een uiterste krachtsinspanning kreeg de graankorrel het voor elkaar dat de bovenste molensteen langzaam ging draaien. Gelukkig had Mellenberg een hele hand met graankorrels. Hij prutste deze ook tussen de stenen, zodat een aanvankelijk moeizaam bewegen van de molensteen nu aanzienlijk gemakkelijker ging. Vele graankorrels werkten samen, iedere korrel zou en moest meel worden. De draaisnelheid van de molensteen nam zichtbaar toe. Omdat de molensteen met een as aan het kroonwiel vastzat en  die weer aan de wieken, kwamen ook de wieken in beweging. Zo ontstond met een geringe luchtverplaatsing een licht briesje. De heer Mellenberg werd enthousiast en kieperde een hele zak met graankorrels op de molensteen. Het is te begrijpen dat al die samenwerkende korrels de molensteen, dus het kroonwiel en dus de wieken al zoevend tot enorme snelheid brachten. Zo zwol het briesje aan tot de flinke storm die we allemaal gevoeld hebben.

Hoe dit verhaal verder afliep, of die molen nog bestaat en wat er met Mellenberg gebeurd is zullen we nimmer te weten komen. Want dit verhaal van Maarten Biesheuvel eindigt er mee dat de psychiater van Mellenberg net op tijd met nieuwe pilletjes voor hem binnenkwam.

Maar was Mellenberg eigenlijk in zijn eentje zo gek? Hoe vaak gebeurt het niet dat oorzaak en gevolg omgedraaid worden of dat in debatten hoofdzaak en bijzaak verwisseld worden? Want het is helemaal zo hilarisch niet meer als door zulke idiote denkfouten ons Dingspilhuus gesloopt zal worden.

We zijn niet zozeer teleurgesteld in de politiek, we zijn niet alleen hartstikke kwaad, nee, we zijn woest. Ik denk dat we ons nu niet moeten afwenden van de politiek, maar juist toetreden. Alleen dan kunnen we meebeslissen over onze toekomst. Maar dan wel samen. Leve Diever !

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.