Over vakantiegevoel

Vietnam, het land van eten, overal eten, extreem lekker eten. Bizar eten: gefrituurde torren en hond op spies. Het land van goedkope biertjes, lichte biertjes, lekkere biertjes. Het land van scooters, mondkapjes en vervoer van vanalles op scooters: van biggen, tot bijen, van vissen en van kippen tot eieren. Scooters waar moeders achterop zitten en al rijdend baby’s borstvoeding geven.

Het land van arbeid, harde werkers, dankbare werkers en socialistische propaganda. Het land van kleine, sterke, vriendelijke mensen. Het land van de Vietnamoorlog. Het land wat dankbaar is voor deze oorlog: Vietnam staat nu op de kaart, ook in de Westerse wereld. Het land wat bij de Westerse wereld wil horen, het land waarvan de inwoners ontzettend graag Engels willen leren. Een communistisch land, waar 22 mei gestemd mocht worden, maar wel op uitsluitend één partij.

Het land van alle vervoersmiddelen: van trein, tot boot, tot free riders, tot bussen. Bussen waarin eenden, biggen en bijen worden vervoerd. Gewoon waar jij naast zit. Het land van contrasten, floating markets, kleine gemeenschappen levend zelfvoorzienend op het water, tot extreme drukte en chaos in de steden. Het buurland van Cambodja, Cambodja, het land van de killing fields. Het land van de tuctucs. Het land van tempels. Snel en comfortabel terug naar Vietnam met het vliegtuig.

Vietnam, het land van lenige, kleine mensen. Het land van ratten en kakkerlakken op straat. Een kakkerlak in bed. Het land van Frankrijk, voor de Vietnamoorlog. Het land van kleine, Europese straatjes. Het land van Franse boetiekjes. Het land van extreem lekkere koffie. Het land van armoede: jaarinkomens van gemiddeld 2000 euro. Het land van tevredenheid. Het land van farms: zijde-farms, noodles-farms, parel-farms, koffie-farms, rijst-farms. Het land waar zoveel lekkere en mooie producten vandaan komen: koffie, cacao, cashewnoten, vruchten en fruit: ananas, avocado’s en jackfruit. Het land van zijde. Het land van kleding op maat laten maken. Het land van kinderarbeid. Het land van bergen en vlaktes. Het land van ups and downs. Het land van verschillen. Vietnam, een mooi maar dubieus land.

Mieke van Rooijen.

Open in print-vriendelijk formaat.


Geplaatst

in

door

Tags: