Sinterklaas is weer in het land en we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen stoute kind’ren bij. Dus kan er met gulle hand het snoep gestrooid worden of verschijnt het op mysterieuze wijze in de schoen. Het paard snoept gezond van de grote winterpeen die in de schoen voor hem klaarstaat. De kinderen worden verrast met allerlei zoete lekkernijen. Wat kan daar nou mis mee zijn, weer een indianenverhaal? Nou, dan valt te bezien.

Weet je, snoep is lekker. En een snoepje kan echt geen kwaad. Maar toch proberen we het wel binnen de perken te houden. Het maakt niet uit in welke winkel je komt, het snoep vliegt je om de oren! Alle varianten met en zonder chocolade en in allerlei kleuren. Het snoepgoed ligt voor het grijpen en zie dan de verleiding maar eens te weerstaan. Moeilijk hoor, helemaal voor kinderen. Kinderen en snoepen is echt een strijd. In deze strijd wil de overheid ons nu een handje gaan helpen door een suikertaks in te voeren. Een suikertaks maakt producten met veel suiker duurder. Denk aan frisdrank, koek en snoep. Dit kan ervoor zorgen dat mensen dit soort producten minder kopen. Dit is belangrijk omdat overgewicht een groeiend probleem is, want het feit dat kinderen al halverwege het jaar hun suikermax voor dat jaar hebben bereikt, is geen verrassing meer. Nu is het sinterklaassnoep, daarna kerstsnoep en later de paaseitjes. Erg zorgelijk, want te veel suiker binnenkrijgen verhoogt het risico op obesitas en diabetes op latere leeftijd!

Maar er zijn toch andere zoetstoffen voor beschikbaar, als alternatief voor suiker? Een populaire en uiterst effectieve zoetstof is Aspartaam (E951). De zoetkracht is volgens de producent ruim 200 maal groter dan die van suiker. Helaas zijn er ook onderzoeken die bevestigen dat deze zoetstof, evenals glutamaten (E621), hoge bloeddruk en kwaadaardige tumoren kan veroorzaken. Desondanks vindt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) deze zoetstof nog steeds onschadelijk.

Gelukkig is er een natuurlijke zoetstof gevonden: het honingkruid oftewel suikerplantje; bij ons bekend als Stevia. Dat wordt traditioneel o.a. door de Guarani-indianen al eeuwenlang gebruikt als zoetstof en het staat bovendien bekend om z’n bloeddrukverlagende werking. Het wordt geteeld in het grensgebied van Brazilië en Paraquay en het is een calorievrije zoetstof met een lichte dropsmaak. De zoetkracht is vele malen groter dan die van riet- of bietsuiker. Een nachtmerrie dus voor onze aspartaam- en suikerproducenten. Hoewel de producten zoals Stevia al bijna 50 jaar in Japan een marktaandeel van 40% hebben, zijn deze producten in de VS en Europa verboden. De EFSA had namelijk vastgesteld dat Stevia zogenaamd kankerverwekkend kon zijn. Waarom verbaast het niemand dat dit verbod door de EFSA gebeurde na een vernietigende studie met medewerking van vooraanstaande zoetstoffabrikanten zoals Monsanto?

Hé, da’s toevallig, Monsanto, die kennen we. Die verkocht toch ook glyfosaat onder de merknaam RoundUp? Dit kan nog tot eind 2023. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft demissionair landbouwminister Piet Adema begin september al opgeroepen om tegen de verlenging tot 2030 te stemmen.

Gelukkig zijn wij nu aan de beurt om te stemmen.

Doorpraten? Zie agenda.  aanmelden@dieverindialoog.nl

Jan H. Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.