Over smeden

Een smid heeft vandaag de dag een aureool van nostalgie om zich heen gekregen. Het is een beroep van vroeger, elk dorp had wel een smederij en sommige dorpen hadden er meer dan één. Zo ook in Diever waar de Grote Hendrik en de Kleine Hendrik beide als smederij in gebruik waren. Gelukkig zijn beide panden bewaard gebleven alhoewel de smidse er niet meer brandt en het aambeeld niet meer klinkt.

Maar is er dan geen smid meer die de sleutel maken kan? Nou, dat valt te bezien, want smeden is niet alleen het meervoud van smid, maar is ook een werkwoord dat in allerlei spreekwoorden en gezegdes terugkomt: het smeden.

Soms worden er snode plannen gesmeed of worden er overeenkomsten beklonken, maar altijd moet je het ijzer smeden als het heet is.

Misschien is het toeval (echter, geen jurist gelooft in zoveel toeval) maar wel wordt het smeden in Diever voortgezet. Niet met hamers, beitels en een aambeeld, maar wel met het vuur van de geestdrift. En ook de betrokkenheid waardoor het ambacht niet vrijblijvend beoefend wordt, in tegendeel, die betrokkenheid is de kern van de moderne smid die ad vocum, met de stem, ingewikkelde zaken uit elkaar haalt of juist weer met elkaar verbindt.

 

Daarom is het aan aanwinst voor Diever dat er nu op een moderne wijze de smederij weer in gebruik is. Iemand die beroepshalve banden smeedt en overeenkomsten beklinkt. Vandaag de dag kijkt er ook niemand meer van op dat het ambacht door een vrouw wordt uitgeoefend.

De blauwe overal heeft plaatsgemaakt voor een zwarte toga. En voortaan worden nauwe banden gesmeed in deze smederij, door een advocaat. Of gebroken relaties hersteld door een mediator.
Haar naam? Inge Hidding, we zullen er nog van horen.

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.


Geplaatst

in

, , ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maak deze som af :invoertijd is voorbij