Over samen

Samen… is het thema van de nationale week van de dialoog. Op de puntjes kun je van alles invullen, samenbindend, samenkomen tot aan samenzwering. Zo stel je dus een thema aan de orde waar je met elkaar over in dialoog gaat. Welk thema het wordt bepaal je als groep aan de dialoogtafel. Meestal is het een spannend verloop, want het is een dialoog en geen debat. Het gaat dus niet om winnen, een woordenstrijd of je gelijk verdedigen, nee, het gaat er om elkaar te begrijpen en zo elkaar te leren kennen en waarderen. Juist door niet alledaagse onderwerpen met elkaar te bespreken, leer je elkaar eens van een andere kant kennen.

De afgelopen jaren hebben we telkens aangeschoven aan de dialoogtafel in de nationale ‘week van de dialoog’. Als je op die avond toevallig niet kon maar toch wel mee wilde doen, was er geen andere mogelijkheid dan het volgend jaar weer te proberen. Ook waren er deelnemers aan de vorige dialoogtafels die wel vaker elkaar in gesprek wilden komen in de vorm van een dialoogtafel. Want zo’n avond vliegt voorbij. Geen debat, discussie of twistgesprek maar luisteren, begrijpen en doorvragen. Geen strakke gespreksleiding over een tevoren vaststaand thema, maar aan de dialoog tafel zelf het woord kiezen dat op de puntjes van ‘samen…’ geplaatst kan worden. Dat is dan het onderwerp waar we die avond mee op avontuur gaan.

Als proef wil ik dit seizoen vanaf 1 september de dialoogtafel beschikbaar stellen op elke derde donderdag van de maand. Als er vijf deelnemers zijn gaat de avond door en negen is het maximum. Om teleurstelling te voorkomen kun je je opgeven op aanmelden@dieverindialoog.nl en je krijgt dan bericht of het doorgaat en of er nog plaats is.  De dialoog-avonden worden gehouden in de ‘Leeskamer’ (Peperstraat 15) en beginnen om 19:30 tot (streeftijd) 21:30.

Ik ben weer benieuwd.

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.


Geplaatst

in

door

Tags: