Een onverwachte, overrompelende zetelwinst voor de ene partij of een dramatisch verlies voor de partij die verleden jaar nog hoog op de lijst stond. De verkiezingsbarometers staan roodgloeiend en het kwik, van de thermometers die de verkiezingskoorts weergeven, jojoot als een soort hypnotiserend natuurverschijnsel op en neer; duidelijk waarneembaar maar volstrekt onbegrepen. Behalve dan voor de peilers en de talkshow-industrie, want voor hen is het ‘big business’. Kijkcijferkanonnen worden van stal gehaald en hele avonden worden gevuld met gekakel van een dubieus gehalte. Zelfs de sport moet er voor wijken. Dan is het toch wel héél erg belangrijk. En waar gáát het over? Tachtig of eenentachtig partijen die over elkaar heen buitelen om elk hun eigen gelijk te claimen. Is een keuzevakje roodmaken dan wel kiezen? Of gokken we maar wat? Darten kan ook nog.

Te sterke koffie is niet lekker, maar een verdund slap bakkie heeft meer weg van afwaswater. Afsplitsingen van afsplitsingen van afsplitsingen. Niemand kan alle partijen opnoemen, laat staan dat iemand nog weet waar ze voor staan. Is dat dan nog wel belangrijk? Is dit nou serieuze democratie? Kun je uit 81 merken pindakaas echt de lekkerste of gezondste kiezen, als je alleen maar op de reclame en het etiket af kunt gaan? En al die 81 partijen hebben elk tenminste 20 kandidaten, veel meer dan 1600 namen dus. Dat was toch wel even schrikken. Inmiddels hebben er al weer 50 partijen een verstandig besluit genomen en zich teruggetrokken en 3 partijen konden het inschrijfgeld niet ophoesten. Maar dan nog, 28 partijen zijn er overgebleven, voor elck wat wils dus. Een grabbelton is er niks bij.

Zo, nu drie keer het aantal bijgesteld van 81 naar 28. Raar hè, het kleinste land en we hebben de meeste partijen. Misschien moeten er ook nog een paar metertjes bij; er is ergens nog wel een leeg plekje op de muur. Enkele tv-kopstukken met een fabuleuze mededelingsdrang lezen dan telkens die metertjes af. Luid en duidelijk, week in week uit, dag en nacht, uur na uur. Hoewel iedereen wel weet dat het slechts peilingen zijn en dat de echte uitslag… .

foto: Marius Visser

Nou, ja zeg, oppassen hoor, daar ben ik nu zelf ook al van dat zinloze gekakel aan het uitkramen. Wat ik eigenlijk zeggen wilde, is dat als je wilt weten wat voor weer het is, je niet naar de muur, maar uit het raam moet kijken. Dan zie je ook dat de dagen alweer flink gaan lengen. Misschien krijg je dan wel zin om even een blokje om te gaan.

Lekker wat frisse lucht opsnuiven, met je toet in de zon. Wat een stilte… .

Jan Fondse.

Open in print-vriendelijk formaat.