Door een vriendelijk lentezonnetje aangestoken trok ik verleden week woensdagmiddag de Westervelder uit de bus. Het was 30 maart en het liep al tegen zessen. Direct na het eten keek ik deze krant even door – ja, ik oriënteer me breed – en tot mijn stomme verbazing lees ik op de voorpagina de volgende aankondiging (het zou zonde zijn deze proza te verknippen en daarom vindt u hierbij het gehele bericht – onverkort).

Praten over de toekomst. DIEVER – CDA-Westerveld houdt op woensdagavond 30 maart een openbare discussieavond in het Dingspilhuus in Diever. Aanvang 20.15 uur. Te gast is gedeputeerde H. Jumelet.

Einde bericht. Onnozel als ik ben, dacht ik: wat flink van het CDA om over de toekomst in het Dingspilhuus te komen discussiëren. Dat de timing van de berichtgeving wat aan de krappe kant was, werd ruimschoots goedgemaakt door de geboden kans nu met het CDA een inhoudelijke discussie over de toekomst in het Dingspilhuus te hebben. Gelukkig was er iemand die op zo’n korte termijn met me mee wilde, want je moet er voor waken dat je geen dingen meent te horen en opschrijft die niet gezegd zijn. Voorafgaand aan openbare discussie was er de CDA-ledenvergadering. Net toen wij de zaal binnenkwamen verliet een CDA-er briesend de vergadering omdat bekend werd dat de gelden die gereserveerd waren voor het Dingspilhuus in de algemene middelen teruggestort zouden worden. Zodoende kwam er nog een stoel vrij en kon ik ook zitten. Overigens waren wij tweeën de enigen die nipt de uitnodiging gelezen hadden en ook het publieke deel konden bijwonen. De heer Jumelet kreeg het woord en dat de heer Jumelet erg met zichzelf ingenomen was, bleek wel uit het feit dat hij het eerste deel van de avond vulde met verhalen over Jumelet. Na zijn zorg te hebben uitgesproken over de teloorgang van het hart uit de samenleving – ik zat op het puntje van mijn stoel – bleek hij het te hebben over de FOC (factory outlet centre) in Assen en het wegzuigen van winkels uit het centrum. Lekker belangrijk zeg. De rest van de avond ging heen met een gloedvol betoog over de digitale snelweg, de glasvezel verbindingen. In een bijzin bekende Jumelet dat hij er eigenlijk geen verstand van had, hetgeen ik volmondig kan beamen, want ik heb nogal wat IT-ervaring. En, zomaar, ploep, daar was de voorzitter (uit Dwingeloo) met een fles wijn voor de spreker en de avond was over. Hoezo discussie avond ?

Het toeval wilde – er zijn mensen die niet in toeval geloven – dat ik naast een prominent CDA-er uit Dwingeloo kwam te zitten die ik kende uit het ouderenwerk. Toevallig wist ik ook dat hij opteert al het ouderenwerk in Westerveld te gaan vertegenwoordigen in de nieuwe raad voor het sociaal domein. Toevallig wist ik ook dat zijn kompaan op 20 maart doorgaf aan de SOB Diever dat de datum waarop hierover gesproken werd op 31 maart zou zijn, terwijl dit op 21 maart was, en Diever dus buitengesloten werd. Toevallig geloof ik hier allemaal geen barst van, want zoveel toeval bestaat niet. Is dit alles christelijke partijpolitiek? Ik heb mijn laatste pepermuntje weggegooid; in de grijze kliko want ik neem niet het risico dat het gerecycled wordt. Bah!

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.