Vandaag, 21 maart, begint de lente. De meteorologische lente is al op 1 maart begonnen, maar de echte lentekriebels komen pas op 21 maart. Dat klopt ook wel want vandaag zijn de dag en de nacht even lang, de zogenaamde lentenachtevening. Daarom wordt er wel gesproken over de astronomische lente. Aan de stand van de zon kun je heel precies bepalen wanneer de lente daadwerkelijk begonnen is; dat was dit jaar op 20 maart om 11:28. Dit soort nauwkeurigheid is aan mij niet besteed, ik krijg zelfs een beetje kriebels van zulke voor mij nutteloze scherpslijperij. Bovendien steekt het bij mij niet op een dag meer of minder. Want lente is voor mij een gevoel, het lentegevoel, de drang om weer naar buiten te gaan en te genieten van ontluikende knoppen, krokusjes in het gras en de vogeltjes die al fluitend hun territorium afpalen en gaan nestelen.

Na het begin van de lente gaat straks in Europa op de laatste zondag van maart de zomertijd in, waardoor de dagen langer lijken. Dat is ook waar ik het meest naar uitkijk. Na de lange winter met gezellige winteravonden is het nu tijd om naar buiten te gaan. Dat wordt nu dus genieten van die heerlijk lange avonden om te gaan wandelen of met vrienden in de tuin of terras bij een goed gesprek een biertje te drinken.

Maar waarom kriebelt het dan toch nog? Misschien wel omdat we weer zo’n half/half wintertje gehad hebben. Daarbij dat gedoe om het verschil in de datum van de astronomische en meteorologische lente. Ik begrijp wel dat de meteorologie heel veel statistiek toepast en dat 1 maart voor dat doel makkelijker is. Maar moet vandaag alles wijken voor het meten, wegen en tellen? Het is een spiegel van de idee dat alles maakbaar is en ondergeschikt is aan wetenschappelijke methoden. De werkelijkheid laat zich niet maken door de verschuiving van een datum en introductie van een nieuwe teken: de meteorologische lente. Zo’n nieuw teken bepaalt de werkelijkheid niet, dat is betekenisloos. Het gaat om de getoonde en beleefde voorstelling.

Marius Visser toont op zijn manier met dartelende lammetjes ons ontluikend lentegevoel. Nog even wachten of het lekker warme lentezonnetje nu doorzet.

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.