Ontbijten is belangrijk. De eerste maaltijd van de dag is niet zomaar bedacht. Ons lichaam heeft het ‘s nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. Een ontbijt zorgt ervoor dat we ons goed kunnen concentreren op het werk of op school. Ook zet een goed ontbijt de darmen aan het werk.

Dit staat niet alleen op de website van de bakkers maar ook de gezondheidsraad zegt dat een ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Dus moet deze maaltijd er iedere ochtend weer smakelijk en leuk uit zien.  Eenhandig hulpmiddel hierbij is het al generaties lang gebruikte broodrooster. Als je ’s morgens de keuken in komt doet de geur van vers geroosterd brood je het water in de mond lopen. Spontaan krijg je visioenen van heerlijk vers geperst sinasappelsap en een zacht gekookt eitje. Maar ja, het is niet iedere dag feest.

Er zijn verschillende modellen broodroosters verkrijgbaar maar ze hebben alle gemeen dat het brood er in moet passen en als je de roostertijd verkeerd instelt, dan is je boterhammetje ietwat zwartachtig en de geur niet te genieten. Kennelijk luistert het nogal nauw.

De maat van het broodrooster staat vast. Als je boterhammetje niet past, dan moet je het op maat snijden. Op de maat van het broodrooster.

In overdrachtelijke zin staat het broodrooster model voor talrijke processen in de gezondheidszorg, het welzijnswerk, het onderwijs, de belastingdienst en eigenlijk bijna alle processen die collectief bedacht zijn en uitgevoerd worden. Boterham erin, druk op de knop en volgende boterham. Een computer zou het ook kunnen. Het is alleen zorgelijk dat wij als burgers de boterhammen zijn. En als de boterham een afwijkende maat heeft dan zijn er twee mogelijkheden, op maat gesneden worden of onderop de stapel ‘moeilijke gevallen’.

Er is een speciaal soort burgers dat niet voor behandeling in een broodrooster ingeroosterd wordt: dat zijn de Hamburger, de Cheeseburger en de burgers van BurgerKing. Maar ja, die kosten (en hebben) wel een paar centen.

Als democratie niet meer zou zijn dan een kaal besluitvormings­mechanisme, een procedure die net zo goed als een algoritme besluiten kan nemen, wat is dan het verschil met een broodrooster? Reeds Augustinus vroeg zich in De civitate Dei (over de stad Gods) al af wat de staat van een roversbende onderscheidt als hij niet aan het recht is onderworpen. Barack Obama zei het met andere woorden: ‘Democratie vereist geen uniformiteit, maar wel een basale solidariteit’.

Deze basale solidariteit en het recht worden nu in Diever op de proef gesteld, zowel in het project rond de zgn kwaliteits-impuls Diever op Dreef en door enkele inwoners die met ongefundeerde angst voor reurigheid een speelplek voor de jeugd en een beweegtuin voor ouderen frustreren.

Ze hebben het broodrooster van het ambtelijk apparaat aan hun zijde gevonden. Fantastisch resultaat ! Gefeliciteerd !

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.