Is het boek terug van nooit weggeweest of hebben we alleen maar het boek een tijdje ondergewaardeerd? Zijn we de weg kwijtgeraakt in het duister van de stortvloed van vrij beschikbare gegevens? Waar eens traditie en gezond verstand voldoende houvast boden en we met elkaar het levenspad bewandelden, razen we nu voort op de digitale snelweg. Ieder voor zich, geen seconde te verliezen. Zelfs voor niksdoen hebben we geen tijd. Stel je toch voor dat je een app-je mist, want dan… Ja wat dan eigenlijk? Gaat dan de zon niet meer onder, of waait het dan minder? Weet je dan minder of heb je dan minder kennis?

Een boek heeft al gauw de omvang van een paar duizend sms-jes. Maar in tegenstelling tot de meeste sms-jes heeft de auteur zijn best gedaan iets op te schrijven waar je wat aan hebt. Een mooi, spannend of ontroerend verhaal, een overzicht van de geschiedenis, komische voorvallen, verbreding en verdieping van kennis, je vindt het allemaal in boeken. Het punt is alleen dat je een boek ook uit moet lezen, daar moet je de tijd voor nemen. En, echt waar, je kunt er ook van genieten. Hoe, en waar dan?

‘De Nederlander leest bij voorkeur thuis, in bed óf op de bank. Ruim vier op de tien boekenlezers (goed voor 90% van de bevolking) trekt zich minstens één keer per week op deze plekken terug met een boek. Een kwart leest zelfs vrijwel elke dag in bed, 17% op de bank. Andere locaties om te lezen volgen op geruime afstand. 13% leest één per week of vaker aan de eettafel, terwijl het openbaar vervoer, een café of restaurant en het werk met 5% nauwelijks in trek zijn. Een overgrote meerderheid van de mensen zegt op deze plaatsen zelfs überhaupt niet te lezen’, aldus de Stichting Marktonderzoek Boekenvak.

Soms heb je een boek gelezen dat je raakt en denk je ‘mooi als anderen dan ook zouden kunnen lezen’, dan wil je dat met hen delen. Zo hier en daar gebeurt dat in boekenkastjes langs de weg of op het station, waar je een boek mag brengen en er daarna ook weer een mee mag nemen. Leuk idee, hebben we over gesproken en door de luxe van een (te) grote toestroom werd het leuke idee tot een probleem, want zo’n grote boekenkast buiten zetten is niet best voor de boeken.

Nu staan al die boeken binnen in een leeskamer die vooreerst op maandagavond, woensdagmiddag en woensdagavond open is, om het maar eens te proberen, zogezegd. Het adres is Peperstraat 15. De ‘Leeskamer’ is geen openbare ruimte, maar alleen voor leden toegankelijk. Het goede nieuws is dat lidmaatschap gratis is. Meestal kun je daar ook terecht voor een praatje of een goed gesprek.

Anders leggen we toch gewoon een leuke legpuzzle uit, dat is toch een mooi excuus om samen even niks te doen?

Jan Fondse

Open in print-vriendelijk formaat.