Over Westerveld

by Jan H. Fondse | 21/01/2016 05:36

Zoals Twente komt van twee, komt Drenthe van drie. Eén van die drie was ooit het Dieverder Dingspil. Een bestuursgebied waaronder niet alleen Vledder en Dwingeloo vielen, maar ook Havelte en Meppel. Allemaal dorpen met een eigen gemeenschap en een eigen karakter, waar op de boerhoorn werd geblazen als er iets te bespreken viel. En kwam je er niet uit, dan werd de zaak in het dingspil besproken. Een wat groter verband dus, waar niet alleen geschillen tussen bewoners werden geslecht, maar ook tussen dorpsgemeenschappen. Langzaam groeide het aantal bewoners, werden bewoners tot inwoners en werd er een vorm van administratie ingesteld. Ook werd de organisatie met macht bekleed en zo werden inwoners tot burgers. We hadden ineens overheden; lokaal, in de provincie en landelijk. Tot dusver was er nog het gevoel van lokale autonomie en waren er korte lijnen. In de vorige eeuw ontstond er ook bij overheden de sterke drang tot schaalvergroting. Als ballen in een netje werden bestaande zelfstandige dorpen verpakt in standaard eenheden van ten minste 12.000 inwoners. Op elke standaard verpakking werd een etiket geplakt. Zo is ook Westerveld gecreëerd.

Het is slechts een standaard verpakking van losse ballen. Tijdens het verpakken besloot men dat ook de inhoud tot eenheid gemaakt moet worden, onder druk. De standaard methode hiervoor is een commissie benoemen die vervolgens een bureau opdracht geeft. En, …, oh, … Ja…, dan moeten ook burgers nog voorgelicht worden. Tenslotte werd de verpakking tot een sterk merk gemaakt zodat het in de markt gezet kan worden. Klus geklaard, factuur verstuurd, prima gedaan jochie.

Jammer alleen dat de dorpsgemeenschappen dit vanaf de zijlijn hebben moeten meemaken. Buitengesloten en uitgehold, misschien wel tegen elkaar uitgespeeld. Als je zoekt naar samenwerking tussen de gemeenschappen onderling en betrokkenheid bij het bestuur, is het van belang de eigenheid van die gemeenschappen te respecteren en te versterken, maar niet uit te hollen. Want samenwerken doe je vanuit kracht en betrokkenheid, niet omdat je in een verpakking geperst wordt. Soms wordt gedacht dat onder druk alles vloeibaar wordt, maar bij organisch materiaal werkt dat anders; onder druk ontstaat diamant, schitterend, maar ontzettend hard. En dan lig je als overheid op ramkoers met de gemeenschap.

Alleen van een sterk merk, dat staat voor veel inhoudelijke kwaliteit, kun je met de nodige zelfspot zeggen dat het enige wat je weggooit de verpakking is. Want voor de inhoud ga je desnoods bij Japie wonen.

Jan Fondse

Source URL: https://www.dieverindialoog.nl/over-westerveld/