Over komkommers

by Jan H. Fondse | 12/08/2018 21:00

Wat is een betere tijd om over komkommers te schrijven dan in de komkommertijd. Het is de tijd dat het nieuws schaars is en de kranten dun zijn. Maar hoe dan ook, de krant moet gevuld en dan wordt dit ineens hot news: “Het klimmen op de hunebedden is nu verboden door de terreinbeheerder, Stichting Het Drentse Landschap. Die kunnen ook daadwerkelijk een bekeuring geven als iemand dan toch op een hunebed klimt.” Ook gaat het Hunebedcentrum meer inzetten op voorlichting. “Dit is het begin van een pakket aan maatregelen. We willen bijvoorbeeld ook iets educatiefs op scholen doen.” Lekker belangrijk zeg en hoever gaan we met het trachten elk risico uit te sluiten? Is dit nu het gevolg van de ketenaansprakelijkheid die ons door de moderne juristerij is opgedrongen? En over het betreden van grafstenen: moet je in een kerk om elke grafsteen heenlopen? En de graven waar geen steen op ligt? Jongens waar is het eind?

Maar ja, het is komkommertijd, dus mag je over pietluttigheden schrijven, zolang het maar niet over die zwarte gaat. Hoor ik trouwens ook even niets meer van. Dat vuurtje zal in november wel weer oplaaien. Want dat zagen we laatst in Wateren, enige smeulende pijpenstrootjes kunnen door aanhoudend blazen (wind) tot een uitslaande brand leiden. Maar dat is voor de meeste mensen alweer oud nieuws. Hoogstens om het thuis op verjaardagen nog eens breed uit te meten voor de familie en vrienden.

(foto Marius Visser)

Gekke uitdrukking overigens, oud nieuws. Alsof er ook nieuw nieuws is. Dan zou er ook toekomstig nieuws kunnen zijn: het nieuws wat nog in de pen zit, nieuws wat nog niet gemaakt is. En wie zijn dat dan die nieuwsmakers?

Nieuws kun je maken door feiten te onthullen. Maar ook het publiceren van roddels, geruchten, verzonnen belevenissen of vermoedens kun je er uit laten zien als nieuws; dit valt dan in de categorie nepnieuws. Zeg maar alternatieve feiten, de stortvloed aan tweets is hier een voorbeeld van. Er was maar één regeltje voor nodig, maar Twitter was opnieuw compleet in de ban van een tweet van president Donald Trump. De machtigste man op aarde twitterde een nooit eerder gezien woord: covfefe. Wat betekent ‘covfefe’? In het Sanskriet betekent het ‘mafkees’.

Het gaat er dus om onderscheid te maken en dan hangt de betrouwbaarheid van nieuws niet zozeer af van de inhoud, maar van de schrijver(s). Betrouwbare journalistiek is een hoeksteen van onze samenleving.

Er zijn berichten waaraan je sowieso kunt zien dat het nepnieuws is. Als er bijvoorbeeld staat dat ‘Een kromme komkommer is een banaan’, dan weet je zeker dat het nepnieuws is. Dat kun je gemakkelijk bewijzen: probeer maar eens uit te glijden op een komkommerschil. Dat lukt je niet, hoe krom de komkommer ook was. Dus: nepnieuws.

Jan Fondse

Source URL: https://www.dieverindialoog.nl/over-komkommers/